Blaasontsteking

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een veelgehoorde klacht bij vrouwen. Mannen hebben zelden een blaasontsteking. Vrouwen hebben daarentegen meer kans op een steeds terugkerende blaasontsteking.

Oorzaken van een blaasontsteking

De belangrijkste oorzaak van blaasontsteking is de bacterie die vanuit de ontlasting komt en via de anus richting de urinebuis gaat. Bij de vrouw ligt de ingang van de urinebuis en de ingang van de anus relatief dicht bij elkaar zijn, kunnen de bacteriën gemakkelijk ‘overwandelen’. Daarnaast hebben vrouwen een korte urinebuis waardoor de bacteriën gemakkelijk op de verkeerde plek kunnen komen.

Een blaasontsteking kan ook gemakkelijk ontstaan door seks. Ook dan worden er veel bacteriën verplaatst. Het gebruik van een condoom met sperma dodend glijmiddel kan ook een veroorzaker zijn van blaasontsteking.

Maar, zeker als de blaasontsteking vaker terugkomt, vaak zijn er meerdere factoren die blaasontsteking veroorzaken. Daarom moet de oplossing ook gezocht worden op meerdere vlakken.

Herkennen van een blaasontsteking

In je blaas zijn dus verkeerde bacteriën ingekomen. Deze irriteren de blaaswand. Deze reageert hierop door geprikkeld, gespannen en ontstoken te raken. Je kan dit voelen meestal in de onderbuik als pijn en/of druk. Ook moet je steeds vaker plassen. De plassen worden kleine beetjes en zijn pijnlijk.

Dit kan wel van vrouw tot vrouw verschillen. Zeker als je vaker blaasontsteking hebt, lijkt het alsof het eerste stukje (de irritatie) wordt overgeslagen en er direct een ontsteking is, die ook nog eens sneller kan overslaan naar de nieren waardoor een nierbekkenontsteking kan ontstaan.

In de zwangerschap zijn de symptomen vaak heel anders en minder goed te voelen, waardoor je soms te laat bent en al een nierbekkenontsteking hebt.
Twijfel je?
Laat dan altijd je urine nakijken.
Wordt er niks gevonden maar blijven de klachten aanwezig en worden ze erger?
Bespreek dan met de arts of de urine op kweek kan worden gezet.

Mannen hebben veel minder snel een blaasontsteking. Maar als de symptomen er zijn, altijd contact met de huisarts opnemen.

Tips om (blijvend) van een blaasontsteking af te komen

De meest gangbare behandeling tegen blaasontsteking is antibiotica. Het probleem van antibiotica is echter dat het de darmflora kapot maakt waardoor je weerstand verminderd. En met een verminderde weerstand heb je weer sneller kans op een blaasontsteking. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel.

Wil je echt van die (terugkerende) blaasontstekingen af, zal je op 3 verschillende vlakken veranderingen moeten optreden:

 1. Voeding/vocht
 • Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag. Dit zorgt ervoor dat je voldoende vocht hebt om te kunnen plassn
 • Gebruik zo min mogelijk suiker. Suiker ondermijnt je weerstand. Zoals hierboven gezegd, als je weerstand lager is, heb je meer kans op blaasontsteking.
 • Gebruik zo min mogelijk koffie en zwarte thee of andere dranken met cafeïne. Deze dranken prikkelen de blaas, waardoor je vaker moet plassen.

 

 1. Gezond plasgedrag
 • Neem de tijd op het toilet. Zorg dat je goed uitplast.
 • Zorg voor grote plassen (niet te snel achter elkaar naar toilet). Als je grote plassen plast, heb je een krachtiger straal om je urinebuis schoon te spoelen.
 • Goede basisspanning in bekkenbodem. Een gespannen bekkenbodem zorgt voor prikkeling van blaas, waardoor je vaker moet plassen à minder krachtige straalà niet goed schoon. Maar ook je plas te lang ophouden zorgt voor meer spanning. Het gaat juist om een gezonde basisspanning.
 • Draag katoenen ondergoed. Zorg voor kleding die niet te strak zit, want dat kan ook voor meer spanning in bekkenbodem zorgen.
 • Ga na het vrijen plassen. Was/dep je “onderkantje” met een koud washandje
 • Veeg na toiletbezoek van voren naar achteren. Dus van de vagina naar achter richting de anus: de bacteriën moeten weg van de urinebuis

 

 1. Weerstand
 • Verhoog je weerstand. Zorg voor gezond eetgewoontes. Eventueel aanvullende voedingssupplementen en vitamine C. Wil je hier mee over weten, kan je het beste een voedingsdeskundige gaan.
 • Verbeter je darmflora, vooral na een antibioticakuur. Je kunt daarvoor een probiotica gebruiken.

Wil je meer weten over voorkomen van blaasontsteking, verbeteren van bekkenbodem, kan je contact opnemen.