Invloed van weer op je slaap
Je hebt het vast al eens meegemaakt: je kan lastig in slaap vallen vanwege de warmte. Maar ook het geluid van tikkende regeldruppels of onweer kan ervoor zorgen dat je lastig in slaap valt. Het weer heeft duidelijk invloed op een goede nachtrust.
De meeste mensen hebben ongeveer 8 uur slaap per dag nodig. De slaap zorgt voor onderhoud en herstel van je lichaam en geest. Om overdag weer goed te kunnen functioneren is dus een goede nachtrust van groot belang. De lucht in je slaapkamer heeft verschillende eigenschappen die invloed hebben op een gunstige nachtrust. We bespreken hieronder de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Temperatuur
Als je slaapt, verbruik je weinig energie en daalt je lichaamstemperatuur geleidelijk in de nacht. De juiste lichaamstemperatuur is dus belangrijk voor een goede rust. Dit is de reden dat de kamertemperatuur van groot belang is. Een hoge kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur lastig kan dalen. Om toch je lichaamswarmte kwijt te raken, ga je zweten. Hierdoor is het lastiger om in slaap te vallen. Bij een lage kamertemperatuur ga je snel rillen. Dit verslechtert het slaapritme. De optimale kamertemperatuur om goed te slapen is tussen de 15 en 18 graden.
Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat: hoe vochtig het is in de kamer. Bij een hoge vochtigheid zit er dus veel vocht in de lucht. Je krijgt het hierdoor sneller warm, waardoor het lastig is om in slaap te komen. Ook een laag vochtigheidsgraad beïnvloedt je slaap negatief. Bij weinig vocht in de lucht, kan je huid sneller uitdrogen. Dit kan je met het drinken van voldoende water. Ook zou je een bevochtiger in je kamer kunnen zetten als de vochtigheid te laag is. Uit onderzoek is gebleken dat een ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer tussen de 40 en 50% is.
Winter en zomer
In de winter slapen we beter dan in de zomer. Dit komt omdat in de zomer buiten meestal vochtiger en warmer is. Ook zijn de nachten wat korter in de zomer, omdat het langer licht blijft en eerder licht wordt. Ook tijdens de koudere nachten in de winter kunnen we onze temperatuur beter op peil houden door dikkere dekens te gaan gebruiken. Tijdens de hete zomernachten zou je het beste beneden kunnen slapen, daar warme lucht zich naar boven verplaatst. Beneden is het dus minder warm dan boven.
Alles op orde, maar nog niet goed kunnen slapen?
Dan kunnen wij als slaapoefentherapeuten je helpen om alle factoren rondom slaap met door te nemen en samen te kijken naar een oplossing.
Voor meer informatie: 072-5743242 info@tobb.nl