Negen manieren om beter te slapen tijdens warme dagen

De scholen en het werk zijn weer begonnen en ineens is het weer zomers! Ach jee, hoe moeten we nu toch nog goed slapen zodat iedereen ’s ochtends fris en fruitig kan opstaan? Hieronder 9 tips:

  1. Houd zonlicht en hitte buiten

Het kan lonend zijn om het hele huis gedurende de dag zo koel mogelijk te houden. Zodat ook in de slaapkamers geen hoge temperaturen bereikt. Houd daarvoor gordijnen en ramen dicht tijdens de warmste uren van de dag.

  1. Luchten maar

Als de heetste uren voorbij zijn, kun je deuren en ramen openzetten om de boel te laten luchten. Om een extra ‘luchtige’ situatie te creëren kun je de ventilatoren in huis aanzetten.

  1. Vermijd ‘warme’ apparaten

Probeer hitte-gevoelige apparaten te vermijden. Vermijd het gebruik van het fornuis of de oven en het kan raadzaam zijn om elektrische apparaten goed te checken op hun ventilatiesysteem.

  1. Hydrateren

Als je lijf niet in staat is om uit zichzelf jouw lichaamstemperatuur te verlagen, dan ga je zweten. Bij een hittegolf zweet je al snel de hele nacht. Ga daarom goed voorbereid naar bed en drink genoeg voordat je gaat slapen. Een glas, of fles, water naast je bed kan tijdens dit weer echt geen kwaad.

  1. Geen koude douche

Hoewel het wellicht verleidelijk is om voor het slapengaan nog even onder een koude douche te stappen, kun je dit beter laten. Doordat je koud doucht, krijgt je lichaam een opdonder en wordt de bloedstroom geactiveerd om je organen te beschermen tegen warmteverlies. Maar zodra het koude water stopt, stroomt het bloed naar je huid om daar de temperatuur te reguleren. Gevolg is dat je het wellicht zelfs warmer krijgt. Daarnaast krijg je van een koude douch ook een ‘wakker’ gevoel, wat nu ook weer niet bevorderlijk is voor de nachtrust.

  1. ‘Go low’

Je hebt vast weleens gehoord dat hete lucht opstijgt. Het klinkt simpel, maar lager slapen, betekent minder hitte. Mocht je op de derde etage wegsmelten door de warmte? Ga dan bijvoorbeeld in de woonkamer liggen.

  1. Ga voor ademend beddengoed

Het is raadzaam om eens te checken van wat voor materiaal jouw beddengoed gemaakt is. Natuurlijke en ademende stoffen kunnen een groot verschil maken. Katoen, linnen, bamboe, zijde, maar ook wol zijn goede opties. En hoe minder polyester en andere synthetische stoffen, hoe beter. Door het juiste materiaal kan er makkelijker lucht vrijkomen. En wist je dat een lichte pyjama beter helpt tegen de hitte dan naakt slapen? Kies voor een losse pasvorm met een ademende stof.

  1. Schop partners of huisdieren uit bed

Kies ervoor om niet te dicht tegen een partner (of huisdier) aan te gaan liggen tijden de warme nachten. Onderschat niet dat de lichaamstemperatuur van een ander, ook voor behoorlijk wat hitte kan zorgen. Spreek met je partner af om iets verder bij elkaar vandaan te liggen of slaap eens een keertje apart

  1. Koud kompres op hartslagpunten

Een vochtige doek of koud kompres kan voor verkoeling zorgen in de nacht. Het is raadzaam om deze op je hartslagpunten te plaatsen. Dit zijn je polsen, liezen, achterkant van je nek, achter je knieën en in de krommingen van je ellebogen. Overigens kun je ook een warmtekruik vullen met water en deze in de vriezer leggen.