Nationale Scoliose Awareness Maand

Nationale Scoliose Awareness Maand vindt jaarlijks plaats in juni met als doel de groeiende behoefte aan onderwijs, vroege detectie en bewustzijn over scoliose (afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming) en de prevalentie ervan binnen de gemeenschap te benadrukken.

Met name in preventief opzicht is er in Nederland nog een grote winst te behalen. Vroeger werd door de schoolarts een scoliose tijdig opgemerkt, maar vaak komen de kinderen nu in een (te) laat stadium waardoor een intensieve conservatieve behandeling of zelfs een operatie noodzakelijk is.

 

De oefentherapeut heeft onder andere een belangrijke rol in het geven van houdings- en bewegingsadviezen en het aanleren van oefeningen om bepaalde spieren te versterken.

Meer weten? Kom naar de oefentherapeut! Bel voor meer informatie met 072-5734242 of stuur een mail naar info@tobb.nl

Oefentherapie TOBB

We hebben het in onze posts heel vaak over onze specialisaties. Dit komt natuurlijk omdat we hier veel mee bezig zijn. Dit betekent niet dat we “onze oorsprong” zijn vergeten: de algemene oefentherapie. Wij zetten ons al jaren in voor onze patiënten. Wij kijken naar wat de hulpvraag is en werken samen met de patiënt/cliënt aan verbetering. Of dit nu rug- nek-, schouder, arm, been- of bekkenklachten zijn. Wij vinden het belangrijk om de mens in zijn geheel te zien. Wij zien niet een knieklacht, maar een persoon die knieklachten heeft. Wij kijken verder dan alleen de klacht in de knie. Vaak uit de (pijn)klacht in een gewricht, maar ligt er een onderliggend probleem. Samen gaan we dan ook op onderzoek uit en werken we aan activiteiten in het dagelijks leven. Dit zorgt ervoor dat je handvatten krijgt om weer dat te doen, wat je het liefste doet.

Wil je weten of oefentherapie iets voor je is, neem dan contact met ons op via 072-5734242 of info@tobb.nl

Van SOLK naar ALK

Onlangs is de term Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) vervangen door de term Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK).

 

Lekker belangrijk denk je? Nou, toch wel hoor! Het kan ons allemaal wat opleveren. Inhoudelijk voor de praktijk misschien niet, maar de boodschap en communicatie in de zorg verandert er wel degelijk iets. Het zal even tijd nodig hebben voordat dit overal doorgevoerd is, maar uiteindelijk zal het leiden tot meer begrip en erkenning. Waarom ALK? Wat is er mis met SOLK?

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten is een lange term, dat voor de meeste mensen niet echt begrijpelijk is. Als je kijkt naar de term ALK, kan iedereen zich een voorstelling maken van wat Aanhoudende Lichamelijke Klachten zijn. Het zijn dus klachten die al langer duren (langer dan enkele weken) en er is niets gevonden waardoor de klachten voldoende kunnen worden verklaard.

 

Wat verstaan we hier dan allemaal onder?

Enkele voorbeelden zijn chronische onverklaarbare pijnklachten; chronische vermoeidheidsklachten, fibromyalgie, maar ook onverklaarde duizeligheid. Doordat de klachten al lang bestaan, is het soms lastig te achterhalen wat precies de oorzaak is geweest. Meestal is er ook niet één oorzaak, maar is het een optelsom van verschillende factoren. Deze factoren kunnen lichamelijk, psychisch en sociaal zijn. Hierbij kun je denken aan:

  • Erfelijke aanleg
  • Een ongeluk
  • Een grote operatie
  • Een griep of andere (virus)infectie
  • Een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals scheiding of een overlijden
  • Langdurige stress of overbelasting

 

 

De aanhoudende klachten veroorzaken veel lijden en hebben vaak een grote impact op het functioneren op persoonlijk, relationeel en arbeidsvlak. Daarnaast ervaren velen mentale klachten. Bij oefentherapie TOBB besteden we aandacht aan deze negatieve gevolgen van je fysieke klachten. We staan stil bij handvatten, die je kunt toepassen om anders met de gevolgen van de klachten om te gaan. Dit met als doel: weer grip terug te krijgen op je leven.

Wil je meer informatie: bel gerust met ons 072-5734242

Tuinieren: je lust en je leven, maar je wordt tegengewerkt door (rug)klachten

Tuinieren: je lust en je leven, maar je wordt tegengewerkt door (rug)klachten

De eerste paar mooie dagen zijn al geweest, heerlijk! Je voelt dat de zomer voor de deur ligt en kunt eigenlijk niet meer wachten. Dat wordt weer fijne dagen in de tuin doorbrengen met vrienden en heerlijk zonnebaden met een goed boek. Maar wacht.. Je tuin zomerklaar maken… vorig jaar kreeg je daarna zoveel (rug)klachten….. oh help wat nu?

Oefentherapie is gericht op jouw wensen. Dat betekent dat als jij de hulpvraag hebt om beter in de tuin te kunnen werken zonder/ minder klachten, wij daar onze behandeling op richten. Wij helpen je graag bij het verbeteren van je houding tijdens het werken in de tuin. Maar ook het voorkomen van klachten staat hoog in het vaandel. Mocht je onverhoopt toch nog klachten ervaren, leer je bij TOBB Oefentherapie hoe ermee om te gaan, wat je kunt doen om weer zo snel mogelijk van de klachten af te komen.

Kortom: maak een afspraak met ons via 072-5734242 en geniet van de mooie lente- en zomerdagen die eraan komen!

Zwangerschap en slaap

Zwangerschap en slaap

Tijdens je zwangerschap is het fijn en belangrijk dat je voldoende slaapuren maakt en dat je kwaliteit van je slaap goed genoeg is. Door de situatie te optimaliseren kan er een volledige en gezonde aanleg plaatsvinden van de baby. Denk hierbij aan de breinontwikkeling en het afstellen van de gevoeligheid van het stresssysteem van de baby.

Hoe mooier de aanleg en hoe beter de stressbalans is tijdens de zwangerschap, hoe robuuster en stabieler het fundament is waarmee de baby ter wereld komt.

Zwangerschapskwaaltjes kunnen je slaap ondermijnen, maar ook stress of onzekerheden, angst of zorgen kunnen maken dat je ligt te woelen en te draaien.

Het goede nieuws is dat er  aan veel zwangerschapskwaaltjes iets te doen is, waardoor de nachtrust verbetert. Ook stress en zorgen kunnen zo warm en liefdevol mogelijk worden opgevangen. Het bespreekbaar maken van je gedachten- en gevoelswereld maakt al een groot verschil.

Wanneer de zwangere een serieus slaapprobleem heeft, werkt dit door op de baby in wording. Vooral tussen de 20e en 30e week van de zwangerschap is het belangrijk dat er een optimale slaapsituatie is voor moeder en kind. Dan maakt de ontwikkeling van het babybrein namelijk een spurt en daardoor mogen er goede “groeivoorwaarden” zijn. Een belangrijke pijler daarbij is slaap.

Wil je hier meer over weten, of wil je samen met de slaapoefentherapeut kijken wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op 072-5734242 of inf0@tobb.nl

Lage rugklachten

Pak je (lage) rugklachten aan met Oefentherapie-Mensendieck bij TOBB Oefentherapie!

Heb je last van pijn of stijfheid in je onderrug? Kun je daardoor niet makkelijk en soepel bewegen? Doen bepaalde houdingen en/of bewegingen zeer? De oefentherapeuten van TOBB helpen je je houding te verbeteren en weer vrij te bewegen. Oefentherapie-Mensendieck kan de pijn verlichten, voorkomen of helemaal wegnemen!

Door lage rugklachten ga je anders bewegen, waardoor je systeem van spieren, botten en gewrichten uit balans raakt. De klachten kunnen ook je stemming, concentratievermogen en slaappatroon aantasten. Zo kun je in een vicieuze cirkel belanden.

Als specialisten in gezond bewegen vanuit de juiste houding, helpen wij bij TOBB je graag vooruit. Wat de oorzaak van je klacht ook is.

Hoe kan oefentherapie TOBB jóu helpen?

Eerst kijken we samen naar de mogelijke oorzaak van je klachten. Dat kan bijvoorbeeld een ongunstige houding of te weinig lichaamsbeweging zijn, maar ook slijtage of een ongeluk.

Samen stellen we een behandelplan op, zodat de therapie aansluit op je hulpvraag, je dagelijkse activiteiten en je mogelijkheden. De behandeling bestaat uit persoonlijke coaching en geeft een langdurig resultaat.

Wat houdt de behandeling bij ons in?

Onder deskundige begeleiding van ons ga je in de praktijk én thuis aan de slag met oefenen. Door de adviezen en oefeningen die je van ons krijg:

  • Word je je meer bewust van je houding en hoe je beweegt;
  • Leg je de link tussen je houding/beweging en je klachten
  • Krijg je sterkere spieren;
  • Kun je je gemakkelijker en soepeler bewegen;
  • Word je fitter;
  • Verminderen of verdwijnen je klachten

Voor langdurig resultaat is het belangrijk dat je de oefeningen ook thuis doet. Wij helpen je hierbij door je instructies en/of oefenmaterialen mee te geven. De oefeningen sluiten aan op je dagelijkse activiteiten: thuis, op je werk, bij je hobby en/of bij het sporten. Zo kun je de oefeningen makkelijk inpassen in je dagelijks leven en is de kans dat de klachten wegblijven groot.

Wil je meer informatie over wat Oefentherapie TOBB voor jou kan betekenen, neem dan contact met ons op via:

Invloed van weer op je slaap

Je hebt het vast al eens meegemaakt: je kan lastig in slaap vallen vanwege de warmte. Maar ook het geluid van tikkende regeldruppels of onweer kan ervoor zorgen dat je lastig in slaap valt. Het weer heeft duidelijk invloed op een goede nachtrust.

De meeste mensen hebben ongeveer 8 uur slaap per dag nodig. De slaap zorgt voor onderhoud en herstel van je lichaam en geest. Om overdag weer goed te kunnen functioneren is dus een goede nachtrust van groot belang.  De lucht in je slaapkamer heeft verschillende eigenschappen die invloed hebben op een gunstige nachtrust. We bespreken hieronder de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Temperatuur

Als je slaapt, verbruik je weinig energie en daalt je lichaamstemperatuur geleidelijk in de nacht. De juiste lichaamstemperatuur is dus belangrijk voor een goede rust. Dit is de reden dat de kamertemperatuur van groot belang is. Een hoge kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur lastig kan dalen. Om toch je lichaamswarmte kwijt te raken, ga je zweten. Hierdoor is het lastiger om in slaap te vallen. Bij een lage kamertemperatuur ga je snel rillen. Dit verslechtert het slaapritme. De optimale kamertemperatuur om goed te slapen is tussen de 15 en 18 graden.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat: hoe vochtig het is in de kamer. Bij een hoge vochtigheid zit er dus veel vocht in de lucht. Je krijgt het hierdoor sneller warm, waardoor het lastig is om in slaap te komen. Ook een laag vochtigheidsgraad beïnvloedt je slaap negatief. Bij weinig vocht in de lucht, kan je huid sneller uitdrogen. Dit kan je met het drinken van voldoende water. Ook zou je een bevochtiger in je kamer kunnen zetten als de vochtigheid te laag is. Uit onderzoek is gebleken dat een ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer tussen de 40 en 50% is.

Winter en zomer

In de winter slapen we beter dan in de zomer. Dit komt omdat in de zomer buiten meestal vochtiger en warmer is. Ook zijn de nachten wat korter in de zomer, omdat het langer licht blijft en eerder licht wordt. Ook tijdens de koudere nachten in de winter kunnen we onze temperatuur beter op peil houden door dikkere dekens te gaan gebruiken. Tijdens de hete zomernachten zou je het beste beneden kunnen slapen, daar warme lucht zich naar boven verplaatst. Beneden is het dus minder warm dan boven.

Alles op orde, maar nog niet goed kunnen slapen?

Dan kunnen wij als slaapoefentherapeuten je helpen om alle factoren rondom slaap met door te nemen en samen te kijken naar een oplossing.

Voor meer informatie: 072-5743242 info@tobb.nl

Bekkenbodemklachten bij mannen

Bij bekkenbodemklachten denken we vaak aan vrouwen die zwanger zijn of net bevallen zijn. Echter, ook mannen kunnen klachten hebben in het bekken.

Veel voorkomende klachten in de bekkenregio bij mannen zijn:

  • pijn in bekkenbodem, het gebied tussen de anus en de balzak en/of bij stuit, zitbeenknobbels
  • pijn tijdens het vrijen of na het klaarkomen in de bekkenbodem
  • erectie stoornissen (de erectie is er wel maar niet stevig genoeg of te kort van duur om te kunnen penetreren)
  • vaak moeten plassen (meer dan 1x in 2,5 -3 uur)
  • het gevoel na het plassen niet volledig uitgeplast te zijn
  • slappe urinestraal, last van nadruppelen
  • blaasontsteking
  • bij aandrang om te plassen niet of soms net de toilet droog kunnen halen
  • ongewild verlies van urine na prostaatoperatie
  • ongewild verlies van ontlasting na darmoperatie
  • het niet goed op kunnen houden van windjes of ongewild een streep verlies van ontlasting
  • het gevoel na ontlasten niet volledig uitgepoept te zijn
  • buikpijn, obstipatie en/of aambeien, pijn bij ontlasten
  • meer dan 3x daags moeten ontlasten

Bovenstaande klachten zijn vaak snel en goed te verhelpen. Herkent u één of meerdere van deze symptomen dan zou u een afspraak kunnen maken met onze bekkentherapeute Cynthia. Dit kan met of zonder een verwijzing van de huisarts

Artrose van de heup

Heb je van de orthopeed de diagnose heupartrose gekregen, maar ben je nog niet toe aan een nieuw gewricht, maar wel klachten?
Oefentherapie Mensendieck kan van grote meerwaarde zijn!


Bij Oefentherapie TOBB we naar jou als persoon; de dagelijkse handelingen en hoe deze anders kunnen worden uitgevoerd om overbelasting te voorkomen; werken we aan spierversterking rondom heup en bekken en zorgen we ervoor dat je met zo min mogelijk klachten kunt functioneren. De therapie wordt vergoed vanuit je basis en/of aanvullende verzekering. Kijk hiervoor op je polis blad!

Piekeren

Piekeren 

Wat is piekeren?

Veel mensen piekeren weleens. Je maakt je dan bijvoorbeeld zorgen over wat er mis kan gaan bij bepaalde handelingen of beslissingen. Nadenken hierover is een hulpmiddel om goed met situaties om te kunnen gaan. Echter,  met piekeren kom je juist niet tot een oplossing. Je denkt in cirkels en komt niet meer uit je negatieve gedachtegang. Als deze angsten je leven gaan beheersen, kun je een piekerstoornis hebben.

Piekerstoornis

Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over. Vaak zijn de angsten irreëel, dat wil zeggen dat je je zorgen maakt over dingen waar jij zich geen zorgen over hoeft te maken.

Oorzaken van piekeren

Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Gewoonlijk is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook je persoonlijkheid speelt een rol in of je snel piekert of niet.

Symptomen van piekeren

Piekeren is te herkennen aan de negatieve gedachten die je hebt. Je maakt je zorgen over dagelijkse bezigheden en komt niet tot een oplossing. Andere psychische klachten die je door piekeren kunt krijgen:

  • Somberheid
  • Concentratieproblemen
  • Schuldgevoel
  • Angst
  • Depressie
  • Slecht kunnen relativeren
  • Stress

Ook kunnen er lichamelijke klachten optreden. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Slecht slapen
  • Minder zin in eten

Stoppen met piekeren

Het is lastig om je negatieve gedachten te stoppen. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt proberen:

  • Zoek afleiding. Zodra je aan iets anders kan denken, heb je geen ruimte om te piekeren. Sporten kan helpen, omdat je hier ontspannen van wordt.
  • Probeer negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Als je het lastig vindt om je eigen positieve gedachten te geloven, kun je je voorstellen dat een vriend of familielid het tegen je zegt.
  • Accepteer moeilijke situaties en ga er niet tegen vechten.
  • Spreek met jezelf een tijd af waarop je een kwartiertje mag piekeren.
  • Neem af en toe een pauze of doe ontspanningsoefeningen.
  • Schrijf je gedachten op.
  • Analyseer je gedachten: zijn ze realistisch of niet?
  • Probeer gedachten te relativeren, door bijvoorbeeld na te denken of ze nog belangrijk zijn over een jaar.
  • Praat er met iemand over, dat kan verlichting geven.

Als het niet lukt om zelf het piekeren te verminderen, kun je naar een psychosomatische oefentherapeut gaan. Die kan je helpen anders te denken, zodat je uit de negatieve cirkel komt. Bij Oefentherapie TOBB is Monique de therapeut die deze behandelingen geeft.

Herken je jezelf in bovenstaande, neem dan contact met ons op via info@tobb.nl of via 072-5743242. Je hoeft niet eerst langs de huisarts, maar dan kan natuurlijk wel.

 

Wist je dat…..
1. Wanneer een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, er veel druk op de rug ontstaat? De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit?
2. En wist je ook dat Oefentherapie (Houdingstherapie) voor kinderen < 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering zonder dat er extra kosten bij komen?
Nee????? Nou gelukkig dus nu wel!
Weten hoe het is met de gesteldheid van de rug van jouw zoon of dochter?
Maak dan vandaag nog een afspraak 🗓️.
📧 info@tobb.nl
☎️ 072-5743242
#orthopedie#mobiel#jongeren#gameboyrug#computerrug#houding#beweging#rugpijn#nekpijn#hoofdpijn#pubers#zitten

De week van de slaap

12 maart t/m 18 maart week van de slaap

 

 

De therapeuten van TOBB zijn gespecialiseerd in het behandelen van de verschillende slaapstoornissen. Je kunt ook bij ons terecht als je baby, peuter, kleuter of puber problemen ervaart met slapen.

Neem gerust contact met ons op om te horen wat we voor je kunnen betekenen: 072-5743242 of info@tobb.nl

Informatiebijeenkomst Zwanger zijn en bevallen

Op 18 april houdt TOBB weer een informatiebijeenkomst samen met Mindful Mommy en verloskundigenpraktijk Heerhugowaard.

Tijdens de bijeenkomst leer je o.a. over:

  • hoe mindfulness je kan helpen bij het opvangen van weeën
  • hoe je lichamelijke klachten kunt voorkomen of wat je kunt doen als je eenmaal klachten hebt
  • welke fases de bevalling kent en wat je kunt doen om dit zo voorspoedig mogelijk te laten gaan
  • wat de opties zijn wat betreft (medicinale) pijnstilling

Ook deze bijeenkomst is gratis en je kunt je opgeven via www.mindfulmommy.nu/inschrijven

Psychosomatische Oefentherapie

Psychosomatische Oefentherapie

We krijgen met regelmaat de vraag: “Wat is nu psychosomatische oefentherapie?” Met onderstaand artikel proberen we dit duidelijk te maken.

Iedereen kent weleens het gevoel dat je niet lekker in je vel zit. Dit kan in privéleven zijn, maar ook op het werk. Meestal lost dit zich vanzelf weer op, maar soms ook niet. Het kan dan helpen om samen met iemand op zoek te gaan naar de oorzaak van dit gevoel.

Men voelt zich goed als hij in balans is. Soms is deze langere tijd verstoord en lukt het je niet om een nieuwe balans te vinden. Je houdt jezelf op een bepaalde manier tegen en je kan dan steeds verder uit je evenwicht komen. Bij Oefentherapie TOBB ga je tijdens de therapie onderzoeken hoe jij jezelf tegenhoudt en, belangrijker, hoe je kunt leren om een nieuwe balans bij jezelf te vinden en houden.

Verstandelijk inzicht alleen is meestal niet voldoende: vaak weet je met je verstand wel wat er aan de hand is, maar misschien niet hoe je het probleem kunt verhelpen. Dit is de reden waarom er in de psychosomatische oefentherapie veel ruimte is voor gevoel en emotie. Bewustwording speelt hierbij een centrale rol, maar ook het gevoel van vertrouwen en veiligheid.

De therapie:
In de therapie ga je ervaren wat er bij jou op de voorgrond staat. Je hoeft niet diep in jezelf te graven; dat wat belangrijk is, komt vanzelf naar de oppervlakte. Door in gesprek te gaan; het gevoel en de emotie te beleven en door het luisteren naar je lichaam, leer je jezelf beter kennen. Ook je (reactie) patronen, je valkuilen en je vermijdingen ga je ervaren. Door deze ervaringen kun je ontdekken wanneer en hoe je jezelf blokkeert. Je leert door deze ervaringen ook hoe je je eigen kracht, energie en verborgen kwaliteiten kunt inzetten en gebruiken voor een nieuw evenwicht. De behandelingen zijn praktisch en concreet door de lichaamsgerichte benadering.

Heb je na het lezen nog vragen voor ons, kun je contact opnemen met Monique. Zij is bij TOBB Oefentherapie de therapeut die de psychosomatische behandelingen geeft. Zij is te bereiken op 072-5743242 of via info@tobb.nl.

50+ gym op donderdag

Op de donderdagochtend willen we gaan starten met een nieuwe groep!

Groepslessen “Gezond Bewegen”
– voor iedereen die onder begeleiding lekker wil bewegen –

 Oefenen op eigen niveau

  • Zonder apparaten
  • Kleine groepjes
  • Ruimte voor persoonlijke aandacht
  • Praktische oefeningen om ook thuis zelf te doen

De groepslessen “Gezond Bewegen” zijn bedoeld voor iedereen (met en zonder klachten) die bewuster wil worden van zijn/haar houdings- en bewegingsmogelijkheden en op een verantwoorde manier met bewegen bezig wil zijn.
Het zijn lessen zonder prestatiedruk of apparaten. Iedereen kan bezig zijn op eigen niveau.

De lessen bestaan uit een mix van oefeningen gericht op soepelheid, spierkracht, stabiliteit, balans, ademhaling en ontspanning.
Daarnaast worden adviezen gegeven met betrekking tot uw houding en beweging bij dagelijkse activiteiten thuis, op het werk of bij het uitvoeren van hobby’s.

Gemakkelijke niet te wijde kleding, sokken en een badlaken is alles wat u er voor nodig heeft.

De groepsles is een prima manier om klachten te voorkomen, kan een logisch gevolg zijn op individuele therapie of als voorbereiding op regulier sporten. Pijnklachten of een lichte beperking hoeven geen belemmering te zijn voor deelname.

De eerste les is een gratis proefles, daarna schrijft u in.
De kosten zijn € 27,50 per maand en zijn voor eigen rekening.

Voor aanmelding kunt u bellen met 072-573423 of via info@tobb.nl

De groepsles zal gegeven worden op de donderdagochtend in Wijkcentrum De Zon, in de praktijkruimte van Oefentherapie TOBB

De groepsles kan starten bij voldoende aanmeldingen.
Misschien een leuk idee om een eigen groepje samen te stellen (4 pers.).
Tijd in overleg.

Voorjaarsvakantie

Monique en ik (Cynthia) hebben dit jaar een kleine vakantie gepland. Wij zijn beiden niet op de praktijk aanwezig van 2 maart tot en met 5 maart. We zullen er wel voor zorgen, dat we uiterlijk maandagochtend iedereen hebben teruggebeld die op onze antwoordapparaat staat. Ook lezen we onze mail (info@tobb.nl) iets minder. Het kan dus voorkomen dat we niet dezelfde dag de mail beantwoorden.

We hopen iedereen weer vanaf 6 maart terug te zien!

Monique en Cynthia

Blaasontsteking

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een veelgehoorde klacht bij vrouwen. Mannen hebben zelden een blaasontsteking. Vrouwen hebben daarentegen meer kans op een steeds terugkerende blaasontsteking.

Oorzaken van een blaasontsteking

De belangrijkste oorzaak van blaasontsteking is de bacterie die vanuit de ontlasting komt en via de anus richting de urinebuis gaat. Bij de vrouw ligt de ingang van de urinebuis en de ingang van de anus relatief dicht bij elkaar zijn, kunnen de bacteriën gemakkelijk ‘overwandelen’. Daarnaast hebben vrouwen een korte urinebuis waardoor de bacteriën gemakkelijk op de verkeerde plek kunnen komen.

Een blaasontsteking kan ook gemakkelijk ontstaan door seks. Ook dan worden er veel bacteriën verplaatst. Het gebruik van een condoom met sperma dodend glijmiddel kan ook een veroorzaker zijn van blaasontsteking.

Maar, zeker als de blaasontsteking vaker terugkomt, vaak zijn er meerdere factoren die blaasontsteking veroorzaken. Daarom moet de oplossing ook gezocht worden op meerdere vlakken.

Herkennen van een blaasontsteking

In je blaas zijn dus verkeerde bacteriën ingekomen. Deze irriteren de blaaswand. Deze reageert hierop door geprikkeld, gespannen en ontstoken te raken. Je kan dit voelen meestal in de onderbuik als pijn en/of druk. Ook moet je steeds vaker plassen. De plassen worden kleine beetjes en zijn pijnlijk.

Dit kan wel van vrouw tot vrouw verschillen. Zeker als je vaker blaasontsteking hebt, lijkt het alsof het eerste stukje (de irritatie) wordt overgeslagen en er direct een ontsteking is, die ook nog eens sneller kan overslaan naar de nieren waardoor een nierbekkenontsteking kan ontstaan.

In de zwangerschap zijn de symptomen vaak heel anders en minder goed te voelen, waardoor je soms te laat bent en al een nierbekkenontsteking hebt.
Twijfel je?
Laat dan altijd je urine nakijken.
Wordt er niks gevonden maar blijven de klachten aanwezig en worden ze erger?
Bespreek dan met de arts of de urine op kweek kan worden gezet.

Mannen hebben veel minder snel een blaasontsteking. Maar als de symptomen er zijn, altijd contact met de huisarts opnemen.

Tips om (blijvend) van een blaasontsteking af te komen

De meest gangbare behandeling tegen blaasontsteking is antibiotica. Het probleem van antibiotica is echter dat het de darmflora kapot maakt waardoor je weerstand verminderd. En met een verminderde weerstand heb je weer sneller kans op een blaasontsteking. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel.

Wil je echt van die (terugkerende) blaasontstekingen af, zal je op 3 verschillende vlakken veranderingen moeten optreden:

  1. Voeding/vocht
  • Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag. Dit zorgt ervoor dat je voldoende vocht hebt om te kunnen plassn
  • Gebruik zo min mogelijk suiker. Suiker ondermijnt je weerstand. Zoals hierboven gezegd, als je weerstand lager is, heb je meer kans op blaasontsteking.
  • Gebruik zo min mogelijk koffie en zwarte thee of andere dranken met cafeïne. Deze dranken prikkelen de blaas, waardoor je vaker moet plassen.

 

  1. Gezond plasgedrag
  • Neem de tijd op het toilet. Zorg dat je goed uitplast.
  • Zorg voor grote plassen (niet te snel achter elkaar naar toilet). Als je grote plassen plast, heb je een krachtiger straal om je urinebuis schoon te spoelen.
  • Goede basisspanning in bekkenbodem. Een gespannen bekkenbodem zorgt voor prikkeling van blaas, waardoor je vaker moet plassen à minder krachtige straalà niet goed schoon. Maar ook je plas te lang ophouden zorgt voor meer spanning. Het gaat juist om een gezonde basisspanning.
  • Draag katoenen ondergoed. Zorg voor kleding die niet te strak zit, want dat kan ook voor meer spanning in bekkenbodem zorgen.
  • Ga na het vrijen plassen. Was/dep je “onderkantje” met een koud washandje
  • Veeg na toiletbezoek van voren naar achteren. Dus van de vagina naar achter richting de anus: de bacteriën moeten weg van de urinebuis

 

  1. Weerstand
  • Verhoog je weerstand. Zorg voor gezond eetgewoontes. Eventueel aanvullende voedingssupplementen en vitamine C. Wil je hier mee over weten, kan je het beste een voedingsdeskundige gaan.
  • Verbeter je darmflora, vooral na een antibioticakuur. Je kunt daarvoor een probiotica gebruiken.

Wil je meer weten over voorkomen van blaasontsteking, verbeteren van bekkenbodem, kan je contact opnemen.