Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gericht op het opheffen en voorkomen van klachten als gevolg van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking, ziekte of stress gerelateerd.
Ervaringen van cliënten, evenals diverse onderzoeken, wijzen uit dat met oefentherapie Mensendieck vaak zeer goede resultaten worden behaald.

Als kind hebben we al leren zitten, staan, lopen en tillen. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Totdat er iets misgaat. Misschien heeft u verkeerd getild en heeft u daardoor nu pijn in uw rug, of heeft u uw buikspieren verwaarloosd en daardoor uw rug overbelast. Wat er ook gebeurd is, als u bereid bent zélf iets te doen aan uw pijnklachten, kan oefentherapie Mensendieck een goede behandelmethode voor u zijn. Waarom? Omdat een oefentherapeut Mensendieck u leert begrijpen waar uw klachten vandaan komen.

Een oefentherapeut Mensendieck maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot de klachten. Ook krijgt u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van de klachten en werkt u onder begeleiding van de oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt u uw lichaam weer in goede conditie. Zo leert u hoe u zelf met de klachten kunt omgaan en hoe u kunt voorkomen dat de klachten terugkeren.

Oefentherapie is maatwerk. De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. U krijgt oefeningen en adviezen die aansluiten op uw persoonlijke leef- en werksituatie, zodat u weer optimaal kunt functioneren in de dagelijkse activiteiten.

Oefentherapie word gegeven in de praktijkruimte van de oefentherapeut en (indien noodzakelijk) bij de patiënt thuis, op de werkplek of op de sportlocatie. Een verwijzing is niet nodig. Zonder verwijzing zal er altijd een screening worden gedaan waarvan een verslag naar de huisarts gaat. Oefentherapie wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar. Bij kinderen tot 18 jaar worden de behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Klachten:

– Ademhalingsklachten – Incontinentieklachten
– Angst- en paniekklachten – Motorische klachten
– Arbeidsrelevante klachten – Neurologische aandoeningen
– Arm- nek- en schouderklachten – Onverklaarbare lichamelijke klachten
– Bekkenklachten – Orthopedische aandoeningen
– Burn out en overspanningsklachten – Reumatologische aandoeningen
– Chronische pijnklachten – Rugklachten
– Heup-, knie- en voetklachten – Slaapproblematiek
– Hoofdpijn en spanningsklachten – Vermoeidheidsklachten
– Houdings- en bewegingsklachten