Van SOLK naar ALK

Onlangs is de term Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) vervangen door de term Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK).

 

Lekker belangrijk denk je? Nou, toch wel hoor! Het kan ons allemaal wat opleveren. Inhoudelijk voor de praktijk misschien niet, maar de boodschap en communicatie in de zorg verandert er wel degelijk iets. Het zal even tijd nodig hebben voordat dit overal doorgevoerd is, maar uiteindelijk zal het leiden tot meer begrip en erkenning. Waarom ALK? Wat is er mis met SOLK?

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten is een lange term, dat voor de meeste mensen niet echt begrijpelijk is. Als je kijkt naar de term ALK, kan iedereen zich een voorstelling maken van wat Aanhoudende Lichamelijke Klachten zijn. Het zijn dus klachten die al langer duren (langer dan enkele weken) en er is niets gevonden waardoor de klachten voldoende kunnen worden verklaard.

 

Wat verstaan we hier dan allemaal onder?

Enkele voorbeelden zijn chronische onverklaarbare pijnklachten; chronische vermoeidheidsklachten, fibromyalgie, maar ook onverklaarde duizeligheid. Doordat de klachten al lang bestaan, is het soms lastig te achterhalen wat precies de oorzaak is geweest. Meestal is er ook niet één oorzaak, maar is het een optelsom van verschillende factoren. Deze factoren kunnen lichamelijk, psychisch en sociaal zijn. Hierbij kun je denken aan:

  • Erfelijke aanleg
  • Een ongeluk
  • Een grote operatie
  • Een griep of andere (virus)infectie
  • Een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals scheiding of een overlijden
  • Langdurige stress of overbelasting

 

 

De aanhoudende klachten veroorzaken veel lijden en hebben vaak een grote impact op het functioneren op persoonlijk, relationeel en arbeidsvlak. Daarnaast ervaren velen mentale klachten. Bij oefentherapie TOBB besteden we aandacht aan deze negatieve gevolgen van je fysieke klachten. We staan stil bij handvatten, die je kunt toepassen om anders met de gevolgen van de klachten om te gaan. Dit met als doel: weer grip terug te krijgen op je leven.

Wil je meer informatie: bel gerust met ons 072-5734242