Zwangerschap en slaap

Zwangerschap en slaap

Tijdens je zwangerschap is het fijn en belangrijk dat je voldoende slaapuren maakt en dat je kwaliteit van je slaap goed genoeg is. Door de situatie te optimaliseren kan er een volledige en gezonde aanleg plaatsvinden van de baby. Denk hierbij aan de breinontwikkeling en het afstellen van de gevoeligheid van het stresssysteem van de baby.

Hoe mooier de aanleg en hoe beter de stressbalans is tijdens de zwangerschap, hoe robuuster en stabieler het fundament is waarmee de baby ter wereld komt.

Zwangerschapskwaaltjes kunnen je slaap ondermijnen, maar ook stress of onzekerheden, angst of zorgen kunnen maken dat je ligt te woelen en te draaien.

Het goede nieuws is dat er  aan veel zwangerschapskwaaltjes iets te doen is, waardoor de nachtrust verbetert. Ook stress en zorgen kunnen zo warm en liefdevol mogelijk worden opgevangen. Het bespreekbaar maken van je gedachten- en gevoelswereld maakt al een groot verschil.

Wanneer de zwangere een serieus slaapprobleem heeft, werkt dit door op de baby in wording. Vooral tussen de 20e en 30e week van de zwangerschap is het belangrijk dat er een optimale slaapsituatie is voor moeder en kind. Dan maakt de ontwikkeling van het babybrein namelijk een spurt en daardoor mogen er goede “groeivoorwaarden” zijn. Een belangrijke pijler daarbij is slaap.

Wil je hier meer over weten, of wil je samen met de slaapoefentherapeut kijken wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op 072-5734242 of inf0@tobb.nl